Pentikin nahkatakki, Muoti-Hovin mekko ja Satumetsä

Lomaillessamme Katinkullassa, kävin Sotkamossa toistamiseen Lähetystori Majakan kirppiksellä. Aikaisemmalla reissulla olin jo käynytkin paikassa (tein siitä vierailusta kesällä jutunkin tänne) ja tykästyin kovasti kyseiseen kirppikseen. Suosittelen vierailemaan, etenkin, jos tykkäät löytää vintageaarteita! Näin Majakan korkealla roikkuvalla takkirekillä valkoisen pitkän nahkatakin, joka näytti erittäin mielenkiintoiselta. Jouduin pyytämään kassakirppistelijältä apua, kun en ensin itse äkännyt kuinka lyhyenä ylettäisin takin nostamaan. Onneksi yhteistuumin (lue: hän neuvoi minua hönöä) saimme takin kuitenkin alas. 

Takki paljastui Pentikin Suomessa valmistetuksi takiksi. Se maksoi 25 euroa, mutta tiesin maksavani sen aivan kevyesti tällaisesta aarteesta. Se on kirppishintana paljon, muttei tämmöisestä tuotteesta mitään! Takin design on Marja Mykkäsen. Minulla on ainoastaan yksi Pentikin mokkanahkainen jakku entuudestaan, josta olen tännekin kirjoittanut. Tuossa jakussa minua ihastutti erityisesti sen leikkaus, malli ja laatu. Sama toistui nyt myös tässä Pentikin nahkatakissa.

Minun  Täytyy myöntää, että Pentikin nahkavaatevalmistuksen historia oli minulle täysin tuntematonta. Minulle Pentik vaatteenvalmistajana ei sanonut yhtään mitään. Sivistin nyt kuitenkin itseäni, koska halusin tietää lisää asiasta. Anu Pentik seurasi unelmiaan ja perusti miehensä kanssa against all odds Posiolle keramiikkatehtaan vuonna 1971, loppu tarinasta onkin hyvin monelle meistä tuttu - uskoisin. Anun taito ja intohimo ei kohdistunut ainoastaan saveen vaan myös nahkan käsittelyyn. Mikäli ymmärsin oikein, Pentikin nahkatuotteita on valmistettu 1970-luvulta 1990-luvulle saakka. Voit lukea lisää Pentikin tarinasta täältä ja täältä

Pentikin takin alla kuvissa näkyy syksyllä kirppikseltä löytämäni Muoti-Hovin vihreä Carolin mekko. Muoti-Hovin perusti Riihimäelle vuonna 1958 Eeva Aaltonen. Riihimäki oli tuolloin vireä paikka. Muoti-Hovi ehti toimia ihan melkein näihin päiviin saakka, 60 vuotta. Muoti-Hovin mukaan heidän asiakkaansa on alusta lähtien ollut "aikuinen nainen". Tämä vihreä mekko on yrityksen kulta-ajoilta peräisin, mitä olivat 1980- ja 1990-luku. Minulla on tämän vihreän mekon lisäksi toinen Muoti-Hovin luomus, joka on aivan erilainen. Musta, täyspitkä ja kukkakoristeinen upea juhlaleninki. Sekin löytyy blogin aiemmista julkaisuista. Lue juttu Muoti-Hovin lopettamisesta täällä.

Kirppisvintagelöytöjen lisäksi haluaisin vinkata teille Joensuun Carelicumin museossa olevaa Satumetsä-näyttelyä. Poikkesin siellä lasten kanssa syysloman alussa, kun vierailimme Mukulakadulla. Satumetsä-näyttely on katseltavissa aina tammikuulle saakka. Näyttelyssä tutustutaan suomalaiseen luontoon ja metsään sekä sen taruihin ja tarinoihin. Lapset tykkäsivät todella paljon ja itselleni löytyi myös todella paljon kiintoisaa luettavaa. 

Ihanat pienet olennot ja niiden kodit olivat lasten suosikit! En laittanut tänne kuvaa tontun huoneesta, joka virallisesti vasta "avataan" marraskuussa, mutta sinne pääsi jo kurkistelemaan. Jos harrastat tonttuovia tai nukkekoteja, noista pienten olentojen kodeista voit saada ehkä inspiraatiota. Yhdessä huoneessa sai kokea, miltä metsä tuntuu pienen näkövinkkelistä. Lasten kanssa toimii hyvin, paikassa on myös leikkinurkkaus, jos aikuiset haluavat vielä lähemmin lueskella ja tarkastella näyttelyn antia. 

Kaunista sunnuntaipäivää, huomenna tämä syyslomalainen palaa taas töiden äärelle.
Mukavaa tulevaa viikkoa!

-TiinaKommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Kirjokangas Oy:n upea mekko

Kaisu Heikkilä Oy

Kukkakuvioinen hame ja peltirasia - sekä pohdintoja