lauantai 4. toukokuuta 2019

Toisenlaista aarteen etsintää

Pidän todella paljon luonnossa liikkumisesta ja lisäksi olen ihmisenä sekä seikkailu- että lapsenmielinen. Useasti vuosien aikana mielessä on ollut geokätköilyn aloittaminen ja nyt pari viikkoa sitten vihdoin tartuin tuumasta toimeen. Miksi juuri (tai vasta) nyt, siihen on oikeastaan kaksi syytä. Totesin, että lapset alkavat olla sen verran isoja, että saamme touhusta yhdessä paljon irti ja toisekseen minulla sattui olemaan edellisessä työpaikassa työkaveri, joka harrastaa lajia ja sytytti jo hieman unohtuneen innostuksen uudelleen liekkeihin. 

Ystävilleni ja tuttavilleni olen tästä uudesta harrastuksesta puhunut ja koska usea erityisesti perheellinen heistä innostui myös asiasta - ajattelin kirjoittaa asiasta myös täällä. Geokätköily on alkanut alun perin vuonna 2000, mutta tämänlaisella toiminnalla on pitkä historia jo ennen varsinaista geokätköilyä. Kätköily on kansainvälistä toimintaa ja kätköjä voi siis etsiä myös Suomen ulkopuolella. Toiminta on helpottunut suuresti, koska netti ja älypuhelimetkin ovat melko hyvin jo kaikkien saatavilla. Ennen kätköilyyn oli omat GPS-laitteensa. 

Harrastus on periaatteessa maksuton, jos perheessänne on älypuhelin ja siinä netti. Geokätköily itsessään ei maksa, mutta mikäli siitä haluaa enemmän irti - joutuu vähän kuvettaan kaivamaan, kerron tästä kohta lisää. 

Aloittaminen on helppoa:

Voit vaikka aluksi kirjoittaa googleen geokätköily ja saat sivustot ja tietoa käsiisi näin. Tästä klikkaamalla pääset suoraan suomenkieliselle sivulle, missä on ohjeet kaiken aloittamiseen. Linkistä pääset toisessa kuvassa näkyvälle sivulle, jossa on askel-askeleelta ohjeet aloittamiseen. 


Sinut ohjataan menemään geocaching.com sivustolle luomaan käyttäjätunnus ja salasana. Tunnuksen luomiseen tarvitsen toimivan sähköpostiosoitteen. Kun olet luonut tunnuksen, ohjeet vahvistamisesta tulevat sähköpostiin. 


Tunnuksen luomisen ja sen vahvistamisen jälkeen kannattaa ladata puhelimeen geocaching-sovellus ja kirjautua tunnuksella sisään. Sovellus puhelimen näytöllä näyttää tuolta, mikä on alla olevassa kuvassa ylhäältä katsoen toisella rivissä oikeanpuolimmaisena.


Avattuna sovellus antaa karttanäkymässä alla olevan kuvan kaltaisen näkymän. Vihreät laatikon kuvat ovat peruskätköjä ja niitä klikkaamalla saat tarkemmat tiedot kätköstä ja voit painaa "navigoi" ja kartta alkaa ohjata sinua kätkölle. Samaa kuvaa painamalla kohtaan "loki" voidaan lopulta kirjata löydetty tai löytymätön kätkö terveisineen. Kuten kuvassa näkyy, siinä näkyy myös noita harmaita kohtia. Tässä tullaan siihen maksullisuuteen. Ilmaiseksi saat etsiä jonkin verran kätköjä (ihan kivasti), mutta maksaessasi Premium-jäsenyyden, sinulle avautuu enemmän ja erilaisia kätköjä. Premium on vuositasolla 32,88€ ja sen saa myös kuukausimaksulla, jolloin hinta yhdelle kuukaudelle on 6,56€. Kätköjä on kaupunkialueilla ja luonnon keskellä, monipuolisesti eri paikoissa. Mikäli et ole niin luonnonystävä kuin esimerkiksi minä (tai luonto ei ole lähellä), se ei ole ongelma. Itse kätköt ovat hyvin erilaisia ja yleensä niissä on hyvin, hyvin pieni lokikirja, johon kirjataan päivämäärä ja geokätköilynimi (tunnus millä sinut tunnetaan palvelussa). Kätköt ovat sisällöiltään hyvin erilaisia. Ne voivat olla pikkuruisia tai isompia, koosta on kätkötiedoissa kuvaus ja nimi voi olla vihje, vihje voi olla annettuna myös erikseen. Sanotaanko näin, että kätköilyajatusmaailma avatautuu pikkuhiljaa, kun alat kätköillä. Kätkötiedoissa kerrotaan myös siitä, onko se saatavissa tiettyyn vuodenaikaan, onko se lapsi/lemmikkiystävällinen, millaiset kulkuyhteydet sen luo on ja onko se helppo vai vaikea. 


Yllä olevassa kuvassa on juuri löydetty kätkö ja sieltä löytynyt lokikirja. Alla olevassa kuvassa myös kätkö, joka on jo melkein löytynyt. Voin kertoa, että alat tarkkailla ympäristöäsi eri tavalla kätköilyn aloittamisen jälkeen, hah. 

Lapset ovat aivan rakastuneita uuteen harrastukseemme. Heille se on "aarteen etsintää". Tässä yhdistyy monta asiaa; yhdessä oleminen, ulkoilu, uusien taitojen opettelu, ympäristön kunnioittaminen ja luonnosta nauttiminen, sekä liikkuminen. Tiedän, että toiset matkustavat kätköilläkseen eli suunnittelevat lomamatkojaan ja reissujaan kätköily edellä. Meillä se menee niin, että olemme nyt katselleet tulevien jo varattujen lomamatkojen maastoja ja niiden kätköjä, jos vaikka lomalla käymme kätköilemässä. Vappuna tosin teimme ulkoilu- ja eväsretken, jonka suunnittelimme kätköjä sisältävälle lapsille sopivaan maastoon. Yksi ihana juttu tässä harrastuksessa on ollut myös se, että on tullut käytyä todella upeissa paikoissa, joita ei ole koskaan tajunnut olemassa olevankaan! 


-Tiina

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti