perjantai 5. heinäkuuta 2019

Tyyli kirppikseltä

En tiedä kuinka moni teistä on törmännyt asiaan nimeltä kirppishäpeä. Itse olen kolunnut kirppiksiä aina, lapsesta lähtien ja minulle se on rakas - voisi jopa sanoa; harrastus. Muistan kuitenkin nuorempana, että kirppikset eivät olleet vielä niin pinnalla kuin ne nyt ovat ja kirppikseltä ostettuja vaatteita jotenkin enemmän tai vähemmän hävettiin. Niin kuin kirppis olisi köyhäinkauppa ja siellä asioiminen olisi jokin merkki tietynlaisesta yhteiskunnallisesta statuksesta. 

Asiathan ovat muuttuneet vuosien kuluessa mittavissa määrin ja kirppikset ovat nyt enemmänkin "trendikkään" eettisen kuluttajan sääntö kuin poikkeus. Mutta se kirppishäpeä. Häpeääkö joku vielä sitä, että on hankkinut vaatteita kirppikseltä? Arasteleeko joku sanoa toisen kehuessa nättiä asua tai paitaa ja kysyessä sen alkuperää, että se on kirpparilta tai ostettu käytettynä. Töissä eräs nuori kysyi kaveriltaan hänen kauniin kalliin merkkivaatepaitansa alkuperää ja luin tytön kasvoilta hienoista epävarmuutta hänen hetken hiljaisuuden jälkeen todettua, että se on kirppikseltä. Kysyjän reaktio oli myös ehkä laimeampi kuin mitä se olisi ollut toisenlaisen vastauksen kuullessaan. En tiedä. Jossain vaiheessa merkki oli hyväksyttävän kaverin tunnus kaveripiireissä, mutta näkisin sen onneksi hieman menneen nyt taas ohi. 

Rehellisesti sanoen, olen itsekin joskus kokenut tilanteita, joissa olen hieman epäröinyt sanonko vaatteen olevan kirppikseltä vai en. En tiedä miksi. Nykyään epäröintiä ei ole. Se täytyy kuitenkin sanoa, että useassa työyhteisössä vierailleena työkavereiden ihaillessa vaatteitani ja tyyliäni osalle on ollut todellinen yllätys, hieman jopa järkytys, kun olen sanonut ostavani melkeinpä kaiken kirppiksiltä tai jostain käytettynä. 

Instagramissa näin eräällä tilillä ohimennen toisen kirppiksiä rakastavan tarttuvan haasteeseen, jossa hän aikoi koota asukokonaisuuden kirppikseltä. En tiedä oliko haaste kiertävä vai hänen omansa, ja harmittaa, kun kadotin tämän tyypin nimen, enkä muista kuka hän oli. Ajattelin, että jossain vaiheessa voisin tarttua samansuuntaisiin haasteisiin täälläkin. Ottaisin jonkin asuinspiraatiokuvan ja lähtisin kirppikselle metsästämään omaa versiotani siitä. Toinen haaste, jonka haluaisin toteuttaa, olisi pukea kaveri. Haluaisin löytää kaverille kivan asun. Näitä lähden siis työstämään ja toivottavasti saan toteutettua tänne blogin puolelle. 

Haasteesta inspiroituneena ja vähän tuota kirppishäpeäasiaa sivuten, innostuin tänään julkaisemaan kuvat, joiden tyyli on täysin kirppikseltä. Kaikki näistä asun osista on hyvin tuoreita löytöjä ja halusin koota niistä tämmöisen kokonaisuuden esimerkiksi, miten helppoa (ja edullista) kirppikseltä on löytää ihana asu.Tämä asu lähti liikkeelle puserosta ja hameesta, jotka löysin samalla kirppisreissulla. Upeasti laskeutuva vaalean sävyinen toppi on alun perin Bershkaa ja se on lyhyt, alaspäin levenenä malli. Puseron olisi voinut myös jättää vapaaksi helmasta liehumaan, milloin asu on heti rennompi. Martinellin hameella pystyy luomaan täydellisen illuusion tiimalasimuodoista jopa tällaisellakin tasapaksulla rungolla. Minulla on ollut ennenkin Martinellin hameita ja niissä on todella kaunis naisellinen muotoilu. Harmaa ja vaalea puuterimainen roosa/vaalaeanpunainen ovat klassinen ja hempeä yhdistelmä. Kun ajatus asusta lähti, keräsin siihen vielä Fidasta vastoittain ostamani kultaiset kasarimaiset korvikset ja pussukan. Viimeisenä osana asussa ovat nuo Facebookin kirpparilta löytämäni korkkarit. Tässä siis melko nopeastikin kyhätty asu, esimerkiksi.
Pusero 1€, Bershka
Hame 1€, Martinelli
Kengät 2€, Donia
Pussukka 1,50€
Korvikset 0,80€

Asu 6,30€Muistan kerran erään naisen sanoneen minulle, ettei hän voisi koskaan kuvitella ostamansa mitään kirpparilta - käyttää nyt toisten vanhoja vaatteita, yök. Kukin tavallaan, toisiaan kunnioittaen, eikö niin? Tavarapaljous nykymaailmassa on niin valtava, että kierrätys alkaa olla eri tavalla arkipäivää kuin ennen. Onko sinusta kierrätetty vaate uhka vai mahdollisuus? Oletko kohdannut kirppishäpeää? Millaisia ajatuksia asiasta herää? Toisekseen, mitä mieltä olet asusta ja oletko koonnut asun jotain tilaisuutta varten kirpuilta - tai kuulostaisivatko mainitsemani haasteiden toteutusten seuraaminen kiinnostavalta?

-TiinaEi kommentteja:

Lähetä kommentti