Palanen perusarkea

Olen sellainen ihminen joka helposti kangistuu omiin rutiineihinsa - olen rutiini-ihminen. Siltikin sanoisin, että olen myös hyvin joustava ja avoin, sekä valmis muuttamaan totuttuja kuvioita sekä hyvinkin mielelläni valmis ex tempore - juttuihin. Kuitenkin kaavoihin helposti kangistuvana minusta on hauskaa kuulla toisten arjesta, kuinka ihan perusarki menee muilla. Sitä helposti menee siinä omassa putkessa ja tekee asiat omalla "oikealla" tavallaan sen kummemmin ajattelematta. Toisten arjesta kuuleminen voi avata ajatuksia omasta ajan ja arjen hallinnasta, ehkä jopa johtaa jonkin asian positiiviseen muutokseen. 

Ihmiset myös hyvin herkästi olettavat asioita toistensa elämästä, millaista se on. Siksi ajattelin tänään kirjoittaa peruspäivästäni - millainen se minun arjessani on. Esimerkkinä toimii tämä kulunut marraskuinen tiistai.

Klo 06.00: Herätyskello soi. Hyvinkin usein juuri tuohon aikaan, jonkin verran vaihtelua työajoissa kuitenkin on. En ole torkuttajia, mutta joskus siihen sorrun (kuten esimerkiksi tänä aamuna...). 

Nousen heti ylös ja muut perheestä yleensä tässä vaiheessa vielä nukkuvat. Pyrin olemaan hissukseen. Ensimmäisenä meikkaan, siihen menee kaikkinensa kymmenen minuuttia. Tässä välissä käyn laittamassa kahvin tippumaan (lataan keittimen jo illalla valmiiksi) ja laitan maitoa Weetabixeihin. Syön joka aamu Weetabixejä. Kyllä. En osaa muuta, aikaisin aamulla. Kahvinkeittimen napin painalluksen jälkeen menen laittamaan hiukset, siinä menee myös noin kymmenen minuuttia. 

Klo 06.30: Aamukahvi, aamupala ja Karjalainen (tabletista digiversiona). Ilman näitä kolmea päivä ei vaan lähde käyntiin ja käytän näihin aikaa noin puoli tuntia, ehkä vähän alle. Aamukahvin jälkeen menen pesemään hampaat ja puen vaatteet. Vaatteet varaan aina edellisenä iltana enkä edes katso aamulla peilistä ennen lähtöä, miltä näytän - asun suhteen.

Klo 07.15-07.30: Lähden ajamaan töihin. Työmatka kestää noin puolisen tuntia. Kuuntelen yleensä Aamulypsyä ja myös kanavasurffaillen kuullakseni parhaimmat tarjolla olevat biisit.





Työpäivä menee hyvin intensiivisesti, syön yleensä klo 11 maissa. Alla olevan kuvan mukainen lounas (Mihailin Taverma Joensuu)  on harvinaisempi tapaus, yleensä syön työpaikan ruokalassa. Jos on työjuttuja muualla, nautin kovasti lounaan syömisestä eri paikoissa. Töistä lähden riippuen päivästä aikaisimmillaan kahden maissa ja myöhäisimpään neljän hujakoita. Jonkin verran teen töitä kotona ja etänä sekä muissa yksiköissä.

 


Klo 15.30: Hain lapset päiväkodista. Neljän maissa olimme kotona ja söimme heti päivällistä. Ruoka on yleensä valmiina aina, sitä ei enää tuossa vaiheessa aleta vääntämään. Tehdään edellisenä päivänä. Meillä mies tekee enemmän ruokaa ja on siinä nykyään minua parempi. Minä hoidan enemmän leipomishommia. 



Klo 16.30: Sytytän takan. Laitan pyykit pesemään, laitan kuivuneita kaappiin. Tyhjennän ja täytän astianpesukonetta. Samalla koko ajan valvon, mitä lapset puuhaa. 

Klo 17.00: Meillä katsotaan melkeinpä aina Pikku Kakkonen, tai lapset katsoo. Minä jatkan kotitöitä ja niiden jälkeen yleensä keitän kahvit ja menen lasten viereen tapittamaan. Saatan myös tehdä työjuttuja koneella tai kirjoittaa blogia lasten katsellessa pikkistä.

Klo 18:00: Tässä vaiheessa on tunti aikaa tehdä lasten kanssa jotain: ulkoilla, pelata, askarrella, leikkiä, kylpeä...

Klo: 19:00: Lasten iltapala ja iltahommat. Ensin syödään iltapala, sitten on vessahommat ja yökkärin pukeminen. Varataan vaatteita seuraavaksi päiväksi. Pestään hampaat. Sitten mennään lukemaan satukirjaa, jonka lapset valitsevat vuorotellen. 

Klo 20.00: Lapset ovat sängyssä. Sadun jälkeen on laulettu ja hyvät yöt sanottu. 

Tuon jälkeen alkaa "oma aika". Jos puhutaan tästä esimerkkitiistaista, valmistaudun heti lasten nukkumaanmenon jälkeen lähtemään tankotanssiin, joka alkaa klo 20.45. Se kestää tunnin ja kotiin palattua ei ehdi muuta kuin syödä ja hetken istahtaa, sittenpä jo nukkumaan. 

Mikäli ei ole tankotanssia, yleensä istuskellaan puolison kanssa ja katsotaan telkkaria tai muuta vastaavaa. Saatan tehdä töitä tai kirjoittaa, tai tehdä omia juttuja - tai jatkaa kotitöitä. Myös tässä vaiheessa tulee sometettua ja oltua puhelimella. Saunassa käydään joka toinen päivä. Sauna on kyllä ihan parasta!


Klo 22.00-23.00. Varaan vaatteet seuraavaa päivää varten. Lataan kahvinkeittimen. Katson pikaisesti, mitä seuraavana päivänä töissä olikaan; missä ja milloin. Jokainen työpäiväni on erilainen. Pesen meikit ja harjaan hampaat, menen sänkyyn. Siinäpä se. Nukahdan usein melkeinpä heti. En selaa puhelinta, joskus yritän lukea kirjaa ennen iltatoimia. 

Menen aina liian myöhään nukkumaan. Aina. Ja aamulla ajattelen joka kerta, tänään menen ajoissa nukkumaan. En mene. Joskus yllätän itseni, ja menen.

Peruspäivä - suurin piirtein näin. Toisinaan on lasten harrastuksia tai kyläilyjä tai muita juttuja. Meillä ollaan lasten aikataulujen suhteen aika säntillisiä, eli mennään rutiinien mukaan. Tehdään asioita samaan aikaan ja samassa järjestyksessä, tämä helpottaa siinä, että lapset itse oppivat jo pienenä kuinka hommat menee. Ja muistavat lopulta aikuisia paremmin. :)

Kuvissa oleva asu on yksi työasu tältä syksyltä. Siinä on Katinkullan lomareissulta kirppistelty vintagejakku, kierrätyskeskuksesta eurolla ostettu valkoinen vintagepusero ja kaulassa Samaskorun puinen riipus. 
(Nyt mietin, onko asu jo ollut blogissa? Olen ehkä viime aikoina julkaissut juttuja liian verkkaiseen tahtiin, enkä pysy kärryillä,  auts!) 
Tuossa alimmassa kuvassa myös korvikset Samaskorulta. Kuva lähinnä demonstroimassa tapaani varailla seuraavan päivän asua.
Miltä kuulostaa? Peruspullaa - ei mitään ihmeellistä? ...vai ihan erilaista kuin juuri sinun arkesi?
Arki on ihanaa. Onnea on arjen pienet asiat.

-Tiina





Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Kaisu Heikkilä Oy

Kirjokangas Oy:n upea mekko

Kirppislöydöt reissusta: Kajaani ja Sotkamo