lauantai 8. kesäkuuta 2019

Enemmän kuin vaate

Tiedättekö ne hetket, jolloin ilmassa leijuu jokin tuoksu tuoden välittömästi mieleesi muiston jostakin. Tuoksu on kietoutunut elettyyn hetkeen ja palauttaa sinut ajatuksissasi hetkeksi takaisin siihen. Muisto voi olla hyvä - tai huono, tai mitä tahansa siltä väliltä. Se voi jopa palauttaa mieleen jotain sellaista, mitä et ollut ennen juurikaan sen kummemmin ajatellut.

Tuoksu, tunne, ääni... Kaikilla aisteilla voi matkustella hetkittäin ajassa. Täällä lomareissussa esimerkiksi kuultu töyhtöhyypän ääntely vie minut aina lapsuuteen. Olipa se sitten vastapaistettu ruisleipä ja mummola tai jonkin ruoan maku ja kamala oksennustauti, tietty kappale ja ensi rakkaus tai raastava ero - aistielämykset jättävät meihin muistijälkiä.

Minulla myös vaatteisiin liittyy muistoja, rakkaita ja ei niin hyviä. Muistan todella hyvin ylläni olleet vaatteet, jos tilanteeseen on liittynyt voimakas tunnekokemus. Siksi joitakin vaatteita en hävitä koskaan, koska niillä on vain niin suuri merkitys minulle. 

Tapasin mieheni seitsemän vuotta sitten eräänä toukokuisena iltana. Minulla oli päälläni kuvien asu. Alkuperäisiä ovat tuo hame, aluspaita ja koru, muutoin vaatekappaleet ovat vaihtuneet. Oli lämmin sunnuntai ja hameen kanssa ei tarvinnut sukkiksia kuten näissä kuvissa on paksut mustat sellaiset.


Tuona toukokuisena iltana, joka sattui olemaan muuten äitienpäivä, kaikki meni vähän niin kuin 'all against odds'. Silloin minulla oli jalassani mustat punokselliset nahkaiset ballerinat. Ne olivat huippukengät, kuluivat lopulta puhki. Tuon hameen mieheni risti hippihameeksi jo heti ensi hetkistä lähtien. Se on kirppislöytö, jonka aikanaan olen kahdella eurolla tehnyt. Kaunis liehuhame! 

Puin tämän asun toisintona vuosipäivänämme. Aikanaan kaikkien käänteiden jälkeen istuin se päälläni miehen viereen ja aloitettuamme puhumaan, juttu ei koskaan katkennut. Meitä yhdistää erityisesti samanlainen huumorintaju. Samalla hamosella myös istuin tuona iltana mieheni tarakalla kesäisenä yönä. Edelleen voin muistaa sen hyvin selkeästi. 

En kiinny tavaroihin tai vaatteisiin ja pyrin välttämään tavarapaljoutta, mutta joistakin vaatteista en voi luopua. Tämä hame ja tuo koru ovat sellaisia. 

-Tiina

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti