keskiviikko 19. kesäkuuta 2019

Hurmaava Haapala

Kotiuduimme eilen toiselta kesälomareissulta, mutta edellisen reissun helmi - tai se kuuluisa kirsikka kakun päältä, on vielä esittelemättä. Jo aiemmilla Katinkullan ressuilla olimme ohi ajaessamme pistäneet merkille paikan, jossa olimme ajatelleet sopivan hetken tullen käyvämme. Emme tosin tuolloin oikein edes tienneet, mikä paikka oli kyseessä. Ennen tämän kesän reissuamme googlettelimme juttuja, joita voitaisiin "matkaohjelmaamme" sisällyttää. Haapala bnb:n sivuston löydettyämme tajusimme, että aikanaan ohi ajamamme paikka olikin juuri tämä ja aivan ehdottomasti testaamisen arvoinen kohde. Haapalan koko toiminta-ajatus on juuri sitä, mitä itse haluaa tukea; paikallinen yrittäjyys, perinteiden jatkaminen, luonnonläheisyys ja lähiruoka.

Haapala sijaitsee Sotkamossa Haapalanlahdella ja Vuokatin matkailukeskittymästä noin kilometrin päässä. Katinkullasta matkaa Haapalaan tulee joitain kilometrejä enemmän. Tilaa lähelle pääsee bussiyhteyksillä ja ladut sekä kelkkailureitit sivuavat läheltä. Me ajoimme Katinkultaan Joensuun suunnasta ja tila jää tosiaan matkan varrelle. Se on mäen päällä, todella kauniilla paikalla. 

Haapalan tilaa jatkaa heidän sivujensa mukaan Korhosen suku jo viidennessä polvessa. Historia alkaa jo 1600-luvulta, mutta tilan talo on rakennetettu paikalle 1868. Korhosten suvulle tila on tullut vuonna 1904. Päärakennuksella on ollut monenlaisia käyttötarkoituksia, muun muassa se on toiminut kansakouluna ja Sotkamon Säästöpankin haarakonttorina. Päärakennus on perinteitä kunnioittaen sisustettu upean näköisesti. Päärakennuksessa on neljä empirevärein sisutettua huonetta majoituskäyttöön, klikkaa tästä nähdäksesi kauniit huoneet. Lisäksi majoitusta löytyy aittamökeistä, joiden takaa avautui aivan upea maisema. Me kävimme tällä kertaa syömässä, mutta aloimme jo heti suunnittelemaan seuraavalla kerralla yöpymisreissua Haapalaan. 
Yllä ja alla kuvissa näkyy Haapalan päärakennus, jonka pihapiiri rajautuu ihaniin vanhanaikaisiin aittarakennuksiin. Päärakennusta vastapäätä sijaitsee itse ravintola ja panimo. Ravintola on rakennettu vanhaan navettaan. Tila on laitettu niin viimeisen päälle ja ihastelin ihastelemisen perään minun silmääni miellyttäviä rustiikkisen tyylistä historiaa havisevaa sisustusta. Ravintolarakenuksen edessä on terassi ja rakennukseen sisään astuttua eteisessä on esillä sekä panimon tuotteita että kaikenlaisia kiinnostavia miljööseen sopivia pienyritysten tuotteita. Eteisestä vasemmalle avautuu ruokailutilat. Ruokailutiloista on näkyvissä lasin lävitse erilliset panimotilat. 


Ajattelin ihastellessani paikkoja ääneen, että olisipa huikea paikka järjestää jotkin juhlat. Tiloihin mahtuu sivujen mukaan juhlatilaisuus maksimissaan 120 henkilölle ja tilaa voi jakaa myös pienimuotoisempiinkin kokoontumisiin. Mikäli Haapalan omat majoitustilat eivät vieraille riitä, yhteistyötä tehdään toisen tahon kanssa, jotta isommatkin majoitustarpeet onnistuvat. 

Meidät vastaanotti paikalla todella ystävällinen naishenkilö, joka tarjoili meille ja sanoi olevansa kesätyöläinen. Varsinaiseen Haapalan omistuskaartiin kuuluu neljä henkilöä Juho, Venla, Kaisa ja Graig. Meillä oli kaikki lapset (3-, 5- ja 10-vuotias) mukana ja tarjoilija huomioi heidät mielettömän hyvin. Tilatessamme hän lupasi järjestää heille tekemistä, jos ehtivät syödä ennen meitä. Syönnin jälkeen tutustuessamme myynnissä oleviin tuotteisiin, lapset leikkivät pihalla ja itse sai olla turvallisin mielin, koska piha on rauhallisella paikalla.


Ruokalista oli juuri vaihtunut uuteen ennen vierailuamme. Puolisoni tilasi oluiden maisteluannokset. Alkuruoaksi tilasimme yllä näkyvän lautasen yhteiseksi. Siitä oli fish & chips talon tapaan, hodari ja makkaraa sekä juustoa. Ruoka oli itseäni suuresti miellyttävää - yksinkertaista ja hyvin valmistettua, omaleimaista. Lapset tilasivat maalaisrankalaisia ja vanhin söi kalaa, tykkäsivät paljon. Aikuisetkin tilasivat pääruoaksi kalaa ja täytyy sanoa, että kala oli valmistettu aivan täydellisellä kypsyydellä ja suolalla! Annokset oliat myös sellaisia, ettei todellakaan jäänyt nälkä. Ei olisi äänyt ilman alkuruokaa tai jälkiruokaakaan. Jälkiruoaksi itse tilasin cappuccinon ja Britan, jälkkäri oli herkullista ja kokonsa puolesta tarvitsin vähän apua sen kanssa, onneksi oli monta auttavaa suuta lähistöllä! Täysi kymppi ruoalle - se oli juuri niin hyvää kuin miltä se kuvissa näyttää! Ruokalistalta löytyy myös esimerkiksi burgeria ja oluilla ja kuusenkerkällä maustettuja herkkuja, enemmän listaa voit tutkailla klikkaamalla tästä.
Varasimme pöydän etukäteen Haapalaan. Yksi neuvo teille kaikille, varatkaa aina pöytä ravintolaan etukäteen, jos suinkin vain voitte. Kun lapset olivat syöneet, heille tuotiin paperia ja kyniä ja he piirtelivät tyytyväisenä ja jättivät pari taideteosta työntekijöiden iloksikin. Ihana tarjoilijamme jopa opasti lapset välillä vessaankin. Tykkään todella paljon sisustuksessa siitä, että hirsi on näkyvissä. Meidän vieraillessamme oli melko rauhallista ja saimme nauttia kaikesta ympärillämme täysin siemauksin. 

Syönnin jälkeen katselin myynnissä olevia tuotteita ja ostin pari korttia muistoksi, toinen vintagehenkinen vanha kuva. Aion ostaa seuraavalla kerralla noita suklaita maistettavaksi ja korujakin hypistelin pidemmän aikaa. Alla olevassa kuvassa näkyy panimon tiloja, jotka ovat näkyvissä ruokailutiloista. Me ostimme mukaamme oluita, joita minäkin sain myöhemmin maistella. Pidin eniten vaaleimmista versioista, tuotteisiin voit perehtyä lisää täällä.Meidän vierailupäivämme sattui olemaan säältään suosiva -  aurinkoinen, muttei liian kuuma. Yllä olevasta kuvasta ei aivan näy kokonaisuudessaan se upea maisema, joka majoitusmökkien takaa avautui. Laakeaa peltomaisemaa ja vesistöä. Voisin kuvitella, että paikka olisi suloisen maalaisromanttinen talvellakin. Varmasti ihan erilainen omanlaisensa viehätyksensä lumen keskellä. Kaunis luonto ympärillä takaa paikan viehättävyyden vuodenajasta riippumatta. 

Haapala bnb on kokemisen ja näkemisen arvoinen paikka, jota suosittelen todella lämpimästi - olitpa ohikulkumatkalla tai olitpa tulossa Sotkamoon, Vuokattiin tai Katinkultaan yöpymään. Aiomme varmasti palata Haapalaan sekä koko perheellä, että ihan vain aikuisten kesken. 

-Tiina
Ei kommentteja:

Lähetä kommentti