perjantai 28. kesäkuuta 2019

Sukhi - mattorakkautta!

Kaupallinen yhteistyö Sukhin kanssa

Käsillä tekemisestä - olipa se sitten käsitöitä tai jotain muuta, saa välitöntä iloa itse tekemisestä ja oman tekemisen edistymisen seuraamisesta. Käsitöitä tehdessään jatkaa myös perinteitä, ehkä lisäämällä siihen samalla jotain uutta ja omaa. Onni piilee tekemisessä, mutta myös valmiissa tuotoksessa. Se ilahduttaa tekijäänsä ja usein myös jotakuta toista, jolle se saattaa päätyä tai joka saa nähdä ja ihailla toisen käsityötaidon tuotosta.

Jokin aika sitten törmäsin yritykseen, jonka tekee onnelliseksi  heidän arvomaailmansa jakaminen asiakkaan kanssa. Heidän arvomaailmansa kulmakiviä ovat laatu ja eettisyys. Yrityksen nimi on Sukhi, joka tarkoittaa nepaliksi onnellista. Sukhi vaalii perinteisiä käsityötaitoja Intiassa, Nepalissa, Marokossa ja Turkissa. He välittävät mattoja suoraan käsityöläisiltä asiakkaille reilun kaupan toimintatapojen mukaisesti.

Mistä käsityötaidosta ja tuotteesta sitten on oikein kyse? Sukhi valmistaa laadukkaita ja persoonallisia mattoja, joita valmistetaan asiakkaan toiveiden mukaisesti. Minusta ajatus siitä, että lähettäessäni tilaukseni, tuotetta aletaan valmistaa vasta tämän jälkeen toiveideni mukaisesti, on erityinen. Mattosi on ainoa laatuaan. Sukhi myy ainoastaan netin välityksellä, eikä käytä välikäsiä. Ihana ja kaunis tuote, Sukhi-matto, ei tee pelkästään ostavaa asiakasta onnelliseksi kestävällä ja korkealaatuisella tuotteellaan, vaan tärkeää on myös kaikkien mattojen valmistukseen osallistuvien ammattitaidon kunnioittaminen. Mattoja valmistavien käsityöläisten työoloista pidetään huolta sekä myöskin siitä, että he saavat työstään asianmukaista palkkaa.

Smiudin, käsinsolmittu itämainen matto
Matoissa on mitä ihanimpia erilaisia vaihtoehtoja. Eri maissa on erilaiset käsityöperinteet ja maiden mukaan näin ollen mattovalikoima on erilainen. Mikäli valmiista kuvista ei löydy mieleisen näköistä; väristä ja kokoista, voit itse suunnitella itsellesi sopivan maton. Minusta Sukhin instagramtilillä ja nettisivuilla on upeita inspiraatiokuvia, joita kannattaa aivan ehdottomasti käydä kurkkaamassa.  Minusta Sukhin huopapallomatot ovat ihan äärimmäisen suloisia! Sukhin instagramtilin kuvavirrassa ja tarinoissa on näkynyt myös pienempiä lasin/kupinalusia huopallotekniikalla valmistettuna ja minä niin haluan sellaisen! Tiedätte, että musta on turvavärini, mutta vaatekaappini on oikeasti värien ilotulitusta ja minusta Sukhimattojen yksi minua houkuttelevimmista piirteistä on juuri kirkkaat ja upeat värit! Värivaihtoehtoja löytyy myös neutraaliin ja hillittyyn makuun. Olipa värivalintasi mikä tahansa, mattojen valmistuksessa käytetään sellaista tekniikkaa, jonka lopputuloksena väri on kirkas sekä käyttöä ja vuosia kestävä.


Amita, huopapallomatto, Nepal


Materiaalista täytyy mainita erikseen, että mikäli se on villaa, niin se on sataprosenttisesti villaa. Villaa, joka ei allergisoi. Sukhi suosii luonnollisia raaka-aineita. Matot näyttävät sellaisilta, että niihin vain haluaa upottaa jalkansa! Rakastuin mattojen ulkonäköön, en todellakaan voinut löytää vain yhtä suosikkia vaan löysin niitä useampia. Yksi myydyimmistä Sukhin mattomalleista on Alisha, joka on pyöreä, värikäs huopapallomatto. Huopapallomatot ovat myös yksi oma henkilökohtainen suosikkini. Tuo vihreän sävyinen Amita (kuva yllä) on aivan minun värimaailmaani, mutta minua viehättivät myös täysin yksiväriset huopapallomatot, kuten esimerkiksi tämä Roshni.  Ajatella, että jokainen huopapallo on tehty pyöritellen käsityönä.

Ensimmäisessä kuvassa näkynyt Smiudi on myös yksi myydyimmistä ja myös oma suosikkini. Itämaiset matot ovat jo klassikko ja niiden valmistaminen käsityönä vaatii taitoa ja aikaa. Käsinsolmittu matto on kuin taideteos itsessään, mutta myös laadukas. Käsinsolmitun rinnalla Sukhilla on myynnissä myös käsintuftattuja itämaisia mattoja, joiden valmistaminen ei kestä niin kauaa kuin käsinsolmittujen ja siksi ne ovat hieman edullisempi vaihtoehto. Yksi käsintuftatuista suosikeistani on alla näkyvä Mukesh, jonka pohjaväri on neutraali ja kuviot ovat kullankeltaisia. Käsinsolmittuja ja -tuftattuja mattoja saa siis samoissa malleissa, voit valita valmistustavan itse. Esimerkiksi Mukeshia on saatavilla myös käsinsolmittuna.

Mukesh, käsintuftattu itämainen matto
Zehra, tilkkumatto


Turkkilaiset Itämaiset tilkkumatoissa oli paljon erilaisia hauskoja vaihtoehtoja. Matot kootaan paloista ja ne ovat mielestäni todella persoonallisen näköisiä. Tilkkujen sidonnoissa käytetään muutamia erilaisia tekniikoita. Yllä näkyvä Zehra on värjätty itämainen vintagematto. Palat ovat värjätty maton alkuperäisen värin lisäksi kaksi kertaa. Huomaat ehkä lukiessasi tätä postausta, että mikä on minun lempparivärimaailmani. Keltaisen Zehran lisäksi minusta yksinkertaisen kaunis on myös tuo alla näkyvä Ela, joka on Zehran tavoin palasista koottu, värjätty itämainen vintagematto.


Ela, tilkkumattoPalmikoidut huopamatot

Palmikoidut villamatot


Edellä mainittujen mattojen lisäksi ihastuin Sukhin intialaisiin palmikoituihin mattoihin. Yllä näkyvät palmikoiduista matoista molemmat vaihtoehdot eli huopamatot ja villamatot. Edellä mainituista palmikoituun huopamattoon ihastuin erityisesti! Kaksi suosikkiani kaikista ihanista matoista ovat huopapallomatto ja se! Minusta palmikoidussa huopamatossa sen kuvio ja tekstuuri tulee kauniisti esiin paksumman materiaalin vuoksi, se viehättää minua.

Viimeisenä haluan mainita vielä marokkolaiset Beni Quarain-matot. Ne ovat superpehmeitä paimentolaistyylisiä sataprosenttisesti lampaanvillasta valmistettuja väriaineettomia mattoja. Niiden juju on usein yksinkertainen geometrinen kuvio, mutta omaksi suosikikseni nousi Malika. Minua nuo luolamaalaustyyppiset kuvioinnit kiehtovat. Kuvia katsellessani voin kuvitella kuinka talvisena aamuna upottaisin varpaat tuohon lämpimään ja pehmeään mattoon, ai että! Meillä nimittäin on kylmät lattiat tässä vanhassa omakotitalossa.  Realistisesti ajateltuna vaaleat matot eivät olisi meidän juttu koiramme vuoksi, mutta saahan sitä aina haaveilla.


Malika, Beni Quarain - mattoMalika, Beni Quarain-matto - inspiraatiokuva


Siitä tosiasiasta, että meidän kotiin ei helposti likaantuvat matot oikein sovi päästäänkin siihen seikkaan, että kuinka näitä ihania Sukhimattoja voi pitää puhtaana ja hoitaa. Villa- ja huopamaton puhdistusohjeisiin voit tutustua klikkaamalla tästä. Esimerkiksi maton tasaisen kulumisen kannalta matto kannattaa kääntää tietyn väliajoin. Matot pitää parhaimmin puhtaana ihan samoin ajatuksin kuin muutoinkin tekstiilit, likavahingon sattuessa kannattaa puhdistaa likatahra mahdollisimman pian, tuoreeltaan. Ohjeissa mainitaan muun muassa villan puhdistusaineeksi veteen sekoitettu väkiviinaetikka.

Jos olet tekemässä mattohankintaa kotiisi ja haluat suosia ja tukea käsityötä, luonnonmateriaaleja, reilun kaupan toimintatapoja ja kestävää laatua, käy tutustumassa Sukhin mattoihin. Löydä ideoita inspiraatiokuvista, suunnittele itsellesi ja omiin tarpeisiisi juuri sinulle ja sinun kotiisi sopiva matto. Lisäksi Instasta kannattaa tosiaan myös käydä katsomassa ihania kuvia! Mattojen tekemiseen voit tutustua videon muodossa klikkaamalla tästä! Mikäli mieltäsi jää askarruttamaan jokin asia, voin kertoa, että Sukhin Milla ja muu ihana väki vastaavat mielellään varmasti kysymyksiisi.


-TiinaKaikki kauniit kuvat by Sukhi.
2 kommenttia:

  1. Kiitos ihanasta ja todella tarkasta postauksesta Tiina! :) Ja kyllä, me autamme aina mielellämme jos tuotteista on kysyttävää.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos teille yhteistyöstä, sitä oli ilo tehdä! :)

      Poista