maanantai 17. joulukuuta 2018

Ihana 60-luku!

Aika ajoin nappaan kirpparilta mukaani vanhoja lehtiä. Näin tein myös eilen. Juuri muuta kirpparilta ei mukaani lähtenytkään, vain lisäksi muutama vanhan ajan joulukortti, vaikka kyseinen paikka on vintagevaaterakastajalle yleensä aarreaitta. Kirpparilla oli 60-luvun Kotiliesi- lehtiä euron kappalehintaan. Ostin kaksi, joiden sisältöön jäin kiinni. Aivan mahtavia juttuja ja yksityiskohtia nämä lehtiyksilöt sisälsivät - kirjoitan niistä joskus lähitarkastelussa lisää! Melko upeaa oli nähdä esimerkiksi Waltarin kijoittama teksti tai nostalginen artikkeli lapsen turvallisuudesta autossa matkustamisesta. 

Teille tähän poimin muutamia kuvia ihanasta 60-luvun tyylistä. Ostamani numerot olivat 1/1964 ja 5/1966, eli talvi- ja kevätnumero. Seuraavaksi siis luvassa tuulahduksia 60-luvulta, nauttikaa!"Kaksi vanhaa tuttua: popliinitakki ja nailonsadetakki modernisoituna." Popliinitakki 68 mk ja sadetakki 55 mk, Stockman. (suurin kuva) Pienemmissä kuvissa myös miesten muotia esiteltynä. "Keltainen ilopilkku maksaa 45 mk, madrasruudullisesta joutuu maksamaahiukan enemmän: 49 mk. (Kuusinen) Keltaiset hyvän tuulen saappaat ovat sateenkaaritehtaan valmistetta. (hinta 9,50 mk, Rake.) Valkoiset saappaat 14 mk.""Kansikuvassa Marimekon valkopallollinen punapohjainen sadetakki poikkeaa kaikista muista - se näkyy , herättää huomiota ja lystikkyydellään tekee sateisen harmaan päivän iloiseksi. Hinta 98 mk. 
Valkoinen yksinkertainen suoralinjainen takki on kevään kauneimpia sadetakkeja. Vetoketju, pystykaulus ja paikkataskut. Hinta 39 mk. (Pukeva, Aaltosen kenkätehdas)""Koulussa on kevätjuhla: Isosisko on lähdössä koulun kevätjuhlaan ja pikkusisar pääsee esimmäistä kertaa mukaan." Tässä esitellään malleja, joita äiti voi tyttärilleen juhlaa varten ommella. Mukana on ilmeisesti olleet kaavat näihin 1-4-vuotiaan ja 5-9-vuotiaan mekkoihin.Tämä on mainos, jossa esitellään kevään muotivärejä ja malleja. Alakulmassa (jäi pois kuvasta) lukee "muodin vuoksi - suomalaista - laadun vuoksi".


Tämä on kangasmainos: "Muistakaa siliävät Fix ja Riviera: suomalaista laatupuuvillaa muodikkaaseen, mukavaan kesään!" Mainos on PMK:n. Tämä on mainos kurssista, jonka avulla voi oppia valmistamaan kauniita pukuja. Kurssi tarkoittaa, että tilaa kotiin sarjan kirjeitä sisältäen erilaisia ompeluohjeita ja kaavoja. Kurssi sisältää 11 kirjettä 4,25 mk kappalehintaan + postikulut.


Viimeisenä poimin Triumphin alusvaatemainoksen. 

Kaiken kaikkiaan näistä numeroista huokuu naisen aseman muutos. Nainen voi olla kodin ulkopuolella ja kuitenkin hänen paikkansa on kotona kodin hengettärenä, kipuilua tästä ristiriidasta ja ehkä paineistakin olla kaikkea samaan aikaan. Ihanaa nostalgiaa ja historian havinaa, muuttunut maailma ja ajankuvat nostavat tosin hymynkin väkisin huulille.

Tulen myöhemmin varmasti palaamaan näiden lehtien sisältöihin, uskon teidän näkevän myös mainitsemani samalla ostamani vanhat joulukortit piakkoin!
Ihanaa alkanutta viikkoa kaikille!

-Tiina

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti