perjantai 28. joulukuuta 2018

Paperinukke

Muistatteko leikkineenne joskus paperinukeilla?
Minä muistan. Erityisen hyvin muistan kaksi paperinukkea mummolastani, jotka olivat  vähän Barbien näköisiä. Niillä oli paljon vaatteita, joita innoissaan puin nukkejen ylle samalla niillä leikkien. Muistan lehdissä myös olleen välillä leikattavia paperinukkeja ja olen tehnyt niitä itsekin. Myös vanhin lapsistani on tehnyt ja leikellyt paperinukkeja.

Tämä paperinukke saatiin lahjaksi ja se on pitkään odottanut sopivan ikäisiä leikkijöitä kaapissa. Nyt vihdoin se on saatu kaivaa esille leikkeihin ja pienimmät lapseni innostuivat siitä heti. Tämä paperinukke näyttäisi pienten tekstien perusteella olevan Englannissa valmistettu vuonna 1989. Nukke on hurmaava ja sen vaatetus menee paljon ajassa taaksepäin. Siinä on vaikutteita jopa 1800-luvun Viktoriaaniselta aikakaudelta. Tuolloin naisten (varakkaiden) muoti oli hyvin ylellistä ja rehevää. Lapset puettiin usein aikuisten tavoin. Viktoriaaninen aikakausi sijoituu 1800-luvulle nimensä mukaisesti kuningatar Viktorian valtakauteen. Viktoriaanisen aikauden muoti käsitteenä on todella laaja. Lisää kuvien muodossa voit tutkailla asiasta esimerkiksi täällä. Ajoittaisin paperinuken vaatetuksen tyylin 1800-1900-lukujen taitteeseen.


Paperinukke on todella vanha lelu ja niitä on ollut niin kauan melkeinpä kuin paperia on ollut saatavilla. Nykyisin paperinuket taitavat olla enemmänkin keräilijöiden harrastus - niin aikuisten kuin lasten. Tästä Kotilieden jutusta voit lukea erään keräilijän aarteista ja vaiheista. Paperinukeissa näkyy eri aikojen pukeutumistyylit ja muut ajan pinnalla olleet asiat. Tuossa Kotilieden jutussa on muun muassa kerrottu nukeista, joita tehtiin kuuluisuuksia mallina käyttäen. Melkoista nostalgiaa!

Kuvista on inspiroivaa ihailla eri aikakausien tyylejä. Omat lapseni eivät käytä juurikaan vintagevaatteita. Ne ovat (ainakin vielä) minun harrastukseni - tai tyylini. 

-Tiina
Ei kommentteja:

Lähetä kommentti