perjantai 18. tammikuuta 2019

So 90's!
Erään Facebookin vintagekirppikseltä ostamani mekon mukana tuli Kauneus ja terveys lehti vuodelta 1993. Kasari ja ysäri ovat minun lapsuuttani ja nuoruuttani. Tuon ajan vaatteet ja tyyli ovat koko ajan enemmän pinnalla ja hassua nähdä kuinka ne "kamalat" jutut tulevat uudelleen suosioon. Muistan napapaidan, joka minulla oli jossain koulun discossa lainassa kaverilta ja siinä luki "hello boys". Oh, dear... Napapaidan kanssa piti siinä vaiheessa olla löysemmät farkut. Jossain vaiheessa tulivat kaikki kirkkaat värit ja housun lahkeet olivat joko revityt tai järkyttävät trumpetit (itse levennetyt). Minulla oli muun muassa kirkkaan keltainen untuvatakki, valko-oranssiraidallinen paita, valkoiset farkut, vihreä iso t-paita, vihreät pyöräilyshortsit (ainiin nämäkin!!!), napapaita... Sitten oli myöhemmin niitä PAKSUpohjaisia kenkiä. 

Sen muistan, ettei eletty yltäkylläisyydessä - tavaroiden ähkyssä. Vaatteita ei ollut tusinatolkulla vaan ne muutamat lempparit, jotka kulutettiin puhki. Sitä tunnetta olen kaivannut, ja siihen lempparivaatetunteeseen olen alkanut viime vuosina pyrkiä takaisin. Luin alaluokilla nimikkokirjasarjaani Anni Polvan Tiinoja ja yksi kohtaus on jäänyt takaraivooni kirjoista kirkkaana. Kirjassa kuvaillaan Tiinan ystävää, jolla on yllään värikäs iso villapaita ja isot värikkäät korvikset. Muistan edelleen millaisena ystävän kuvittelin ja kuinka ajattelin hänen näyttävän niin hienolta. Se on ehkä ajaltaan aikaisempaakin kuin kasaria, mutta minulle tuo mielikuva on jäänyt 90-luvulla ajatuksiin.

Ihana, kamala ysäri. Kyllä, ysäri - tai mikä tahansa vuosikymmen tai ajanjakso.
Kaikki kiertää sykleissä, ilmiöt ja aatteet. Ääripäästä toiseen.
Kauneus ja terveys on ilmestynyt vuodesta 1956 saakka, eli pitkän tovin jo.
Kuvien nykyinen määrä, tulva, on häkellyttävä. Vanhoja lehtiä selaillessa se oikein iskee vasten kasvoja. Tänään teille hieman tarjolla kuvia ysärin alusta, Kauneus ja terveys- lehdestä.

"Tänä keväänä kaumpaukset saavat näyttää laitetuilta, 90-luvun alun luonnollisuus on väistymässä. Papiljotit ovat taas kunniapaikalla kampauspöydällä. joskin niitä nyt käytetään uudella tavalla. Föönirullaus on uusi näppärä kotikonsti. Mudikkaat hippikiharat syntyvät sykkyrätekniikalla."
Voihan keskijakaus, tämä oli itsellänikin! Polkka ja jakaus.

Hiusvärimainoksen malleja yllä ja alla poiminta jutusta, jossa asiaa oikeiden värien löytämisestä itselle.
Muistan itselläni olleen äidin tekemän mustan choker-korun. Se oli tehty samettisesta nauhasta ja ompelin siihen kiinni erään kaulakoruni riipusosan (tämä koru on edelleen tallessa, siis vain riipus!). Kun choker tuli uudelleen ilmiöksi, en pystynyt ajattelemaankaan itse pitäväni sellaista enää koskaan.
Yksi sana - mummola. Se minulla tulee näistä jugurteista mieleen.

Hiusuutuus!

Muistan yhteiset tv-hetket, kun koko perheen voimin katsottiin telkkarista elokuvaa, Kymppitonnia tai jotain visailua. Me seurattiin myös missikisoja, Euroviisuja ja maailman vahvin mies-kisoja. Kun televisioon ei ollut kaukosäädintä, koneeseen laitettiin vhs ja puhelinnumerot muistettiin ulkoa. Nuorena piti olla oikeaan aikaan radion ääressä kuulolla, jotta sai nauhoitettua kasetille sen lempibiisinsä tai telkkarin ääressä Jyrkin aikaan saadakseen tallennettua oman suosikin musiikkivideonsa! Ja entäs ne julisteilla vuoratut seinät...

Minun pukeutumiseni ei varmastikaan kauheasti vaikutteita ysäriltä tule saamaan, se aika on liian lähellä. Huomaan kuitenkin, että kasarissa jotkin jutut minua viehättävät. Mikäli haluat fiilistellä ysäriä vielä lisää, käy katsomassa muotia ja muitakin juttuja esimerkiksi täällätäällä ja täällä.

Ihanaa viikonloppua kaikille!

-Tiina

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti